Монголын тогоочдын холбооноос жил бүр зохион байгуулдаг Төвийн болон Хангайн бүсийн аймгуудын тогооч, зөөгчдийн ур чадварын “Хүсэхүй цом-2023” уралдаан энэ жил Хөвсгөл аймгийн Мөрөн суманд болж, оны шилдгүүдээ тодрууллаа. Энэ тэмцээнд манай аймгийн 21 тогооч, зөөгч 12 төрлөөр оролцож, нийт 32 медаль хүртэн, аймгуудын нэгдсэн дүнгээр Орхон аймаг тэргүүн байр эзэлсэн байна. Бид Эрдэнэт үйлдвэрийн багийг ахалсан “Сэлэнгэ” амралтын баазын Хоол үйлдвэрлэлийн хэсгийн эрхлэгч, Монгол Улсын мастер тогооч, Олон улсын шүүгч Б.Байгальмаатай уулзаж, тэмцээний сонин сайхнаас ярилцлаа.
-Та бүхэнд баяр хүргэе. СААЖЦ-ын баг энэ уралдаанд ямар бүрэлдэхүүнтэй оролцов?
-Баярлалаа. Манай СААЖЦ-ын баг “Сэлэнгэ” амралтын баазын хоол үйлдвэрлэлийн хэсэг, Нийтийн хоолны хэсгийн “Москва-Петушки” рестораны тогооч нар цөөхөн хүний бүрэлдэхүүнтэй яваад ирлээ. Уламжлалт энэ уулзалт-тэмцээн тогооч, хоол үйлдвэрлэгч бидэнд их өгөөжтэй, ач холбогдолтой байдаг. Газар газрын шилдэг тогооч, зөөгч нар цугларч, туршлагаа солилцож, ур чадвар, мэдлэг мэдээллээ хуваалцдаг юм.
-Тэмцээн ямар төрлөөр явагдаж, та бүхэн хэрхэн оролцсон бэ?
-Бид цэцэрлэг болон сургуулийн хүүхдийн хоол, эмнэлзүйн хоол, нарийн боов, ресторан-зоогийн газар, нийтийн хоол, “капитан”-ууд буюу ахмад тогоочдын, “Гран-При” шалгаруулалтад өрсөлдлөө. Манай цогцолборын тогооч Ж.Энхнадмид, П.Сарангэрэл, З.Мягмарсүрэн гурав “капитан” буюу ахмад тогооч нарын багийн төрөлд Алтан медаль хүртэж, “Алтан цом”-ын эзэд болцгоолоо. Зөөгчдийн төрөлд “Сэлэнгэ” амралтын баазын зөөгч Б.Мөнхцацрал маань Тэргүүн байр эзэлж, Алтан медаль гардсан. Нарийн боовны төрөлд Нийтийн хоолны хэсгийн Москва-Петушки рестораны тогооч Т.Солонго Мөнгөн медаль, Н.Болорчимэг Хүрэл медалийн эзэд болсон сайхан амжилт гаргалаа. Мөн гэрийн даалгаварт өгөгдсөн “Орон нутгийн брэнд хоол”-ны үзэсгэлэн гаргах өрсөлдөөнд бид Тэргүүн байр эзэлж ээлжит Алтан медалиа гардлаа.
-Та бүхний бэлтгэсэн брэнд бүтээгдэхүүний онцлог юу байв?
-Гэрийн даалгаварт орон нутгийн брэнд хоолоор үзэсгэлэн гаргаж өрсөлддөг. Жил бүрийн тэмцээний үеэр манай брэнд бүтээгдэхүүн оролцогч, шүүгчдийн анхаарлыг ихээхэн татдаг. Энэ ч утгаараа манайхаас дэлгэн үзүүлэх бүтээгдэхүүнийг сонирхон хүлээдэг болсон байх. Бид цагаан идээгээр хийсэн амттаны цуглуулга, шарж амталсан үхрийн болон хонины өвчүү, нарийн боов зэрэг бүтээгдэхүүний дээжээсээ дэлгэсэн. Ер нь “ГОК-ын брэнд бүтээгдэхүүн” гэж хоол үйлдвэрлэлийн салбарынхан мэддэг л дээ. Өнгөрсөн жил Улаанбаатар хотод болсон Олон улсын тогоочдын тэмцээнд багаараа амжилттай оролцсон. Манай брэнд бүтээгдэхүүн болох бүтэн үхрийн шарсан мах, бүтэн хонины битүү шарсан мах, бусад амттаныг гадаад, дотоодын зочид, оролцогчид ихэд таашаасан.
-Төвийн болон Хангайн бүсийн аймгуудын гэж тодотгосон. Бусад бүсэд энэ тэмцээн болж байгаа юу?
-Говийн болон баруун аймгуудын бүсийн тэмцээн удахгүй Баянхонгор аймагт болно. Өнгөрсөн гуравдугаар сарын сүүлчээр Сүхбаатар аймагт болсон Талын бүс буюу зүүн аймгуудын “Боорчийн цом” хэмээх тэмцээнд манай СААЖЦ-ын дарга, Аж үйлдвэрийн гавьяат ажилтан И.Жаргалсайхан бид хоёр шүүгчээр оролцсон.
-Та, манай улсад тийм ч олон байдаггүй Олон улсын шүүгч зэрэглэлтэй, Мастер тогооч. Олон улсын шүүгчийн болзлыг хэрхэн биелүүлдэг вэ?
-Энэ зэрэглэлийг Дэлхийн тогооч нарын холбооноос олгодог юм. Үүнийг авахын тулд олон улсын уралдаан тэмцээнүүдэд тодорхой амжилт гаргасан байх, сургалтад хамрагдан, шалгалт өгч Солонгос улсад төвтэй Азийн тогооч нарын холбооноос тодорхойлсноор “А” болон “В” зэрэглэлтэй Олон улсын шүүгчийн эрх авдаг.
-Танай хэсгийн цаашдын зорилт юу вэ?
-Амрагч, үйлчлүүлэгчдээ шимт чанартай, шинэлэг сайхан хоолоор үйлчлэх нь бидний зорилт. Иймийн тулд өөрсдийгөө байнга хөгжүүлж, суралцах хэрэгтэй болдог. Улс, бүсийн төдийгүй Олон улсын уралдаан тэмцээнд тогтмол оролцож, олон орны шилдэг тогооч нартай өрсөлдөж, тэднээс суралцан, ур чадвар мэдлэг мэргэжлээ зогсолтгүй дээшлүүлж байх хэрэгтэй юм л даа. Ирэх 9-р сард Нийслэлд Тогооч нарын олон улсын тэмцээн болно. Энэ тэмцээнд СААЖЦ-оосоо баг бүрдүүлэн оролцохоор бэлтгэж байна.
-Баярлалаа. Та бүхэнд улам их амжилт хүсье.
-Баярлалаа. Ерөөл оршиг ээ.